Historie

De Playstation wordt geproduceerd door het Japanse Sony. In 1994 werd de eerste Playstation gelanceerd nadat een samenwerking met Nintendo op de klippen liep. Sony is een van drijvende krachten achter de progressie van de console markt waar het in 1995 nog 70% marktaandeel in handen had. De Playstation was de eerste spelcomputer die gebruik maakte van de CD-ROM extensie. Hierdoor kon de Playstation veel goedkoper op de markt gebracht worden, in vergelijking tot de Nintendo en Sega. Daarnaast was het mogelijk om, na het ombouwen van de Playstation, gekopieerde CD’s te gebruiken. Daarnaast was het voor game ontwikkelaars makkelijker om spellen te ontwikkelen voor de Playstation waardoor er snel honderden beschikbaar waren op het nieuwe platform. Mede hierdoor is de eerste Playstation meer dan 50 miljoen keer over de toonbank gegaan!

In 2000 kwam Sony met zowel de opvolger van de eerste Playstation (de PS2) als met een verbeterde versie van de voorganger, de PSone. De PSone was een kleinere versie van de eerste Playstation met een ander uiterlijk en een verbeterde interface. De PSone werd zo goed ontvangen dat deze in het eerste jaar nog beter werd verkocht dan de werkelijke opvolger, de PS2.

De Playstation 2 werd een jaar voor de Xbox en de Nintendo GameCube op de markt gebracht en zou de populairste console ooit worden met meer dan 150 miljoen verkopen wereldwijd. De Playstation 2 was de eerste console die ook DVD’s kon afspelen naast de gebruikelijke games. Na de eerste Playstation 2 zijn er nog 3 vernieuwde versies op de markt gebracht die o.a. zorgde voor een dunnere en kleinere Playstation die lichter en stiller waren.

In 2006 kwam de derde Playstation op de markt; de Playstation 3. De PS3 was de eerste game console die gebruik maakte van bewegingscontrollers in spellen via de SIXAXIS draadloze controller. Daarnaast had de PS3 als een Blu-ray speler en had het als eerste de mogelijkheid om volledig High-definition spellen te spelen. De PS3 is beschikbaar van 20 tot 320 Gigabyte. Ook de PS3 heeft een redesign gekregen, in 2009 kwam de Playstation 3 Slim op de markt. Op dit moment is de Playstation 3 Slim nog de enkele Playstation 3 in productie. De Slim versie is 33% kleiner, 36% lichter en gebruikt tegen de 40% minder energie dan het voorgaande model.

In 2014 was het dan eindelijk zo ver, de PlayStation 4 ging de winkels in. Een nog krachtigere machine welke ook wel de “next generation” game console wordt genoemd. Met geïntegreerde opties om je beeldscherm en zelfs game te delen met vrienden. Slimme manieren om om te gaan met downloads, waardoor je eigenlijk geen wachttijden meer hebt en nog veel meer! De PlayStation 4 werd verkocht zonder de PlayStation Move, waardoor hij in vergelijking met de Xbox One ruim honderd euro goedkoper in de winkel kwam te liggen. En dat was een slimme zet! De PlayStation 4 is hierdoor als warme broodjes over de toonbank gegaan tot wachtlijsten aan toe.

Wil je de specificaties van de PlayStation 4 of één van de andere PlayStation’s weten? Bekijk dan het overzicht op de Technische specificaties pagina.